Tuesday, May 24, 2011

O ciorba cu renume

Sa ne inchipuim zona din care se trage. Frig. Cinci luni de iarna. Dealuri, multi pruni. Inevitabil multa tuica. Si mahmureala. Care se rezolva cu ciorba acra sau zeama de varza. Voi ati sari imediat sa comentati ca ciorba de burta e ceea ce caut, dar eu va spun: batman, batman... Nu toata lumea poate manca ciorba de burta. Dar ciorba radauteana, desi are acelasi aspect, are un gust mai rafinat, mai moale, pe placul si celor din sud.




E si foarte usor de facut. Se incepe cu vreo 6 ciocanele de pui spalate bine si curatate de pielea in exces (pe la mine se foloseste gaina intreaga) sau un piept cu sau fara os, recomand cu. Peste pui se mai pun in oala doi morcovi, doi pastarnaci sau radacini de patrunjel, o telina, o ceapa mare si doi ardei grasi rosii sau capia.





Se acopera cu vreo 3\trei litri de apa, o lingura de sare si se da la fiert pe cel mai mic foc cam o ora. Nu va mint, eu am pus si un cartof, dar asta nu face parte din reteta.







Separat, peste trei galbenusuri amestecate cu lingura de lemn se adauga cam 200 de grame de smantana grasa si se omogenizeaza.



Dupa o ora, legumele si carnea se scot din oala si se lasa sa se racoreasca cateva minute.

Zeama se strecoara si se pune inapoi in oala curata. Daca e necesar, oala se spala sau se foloseste o alta oala.

Ardeii se curata de coaja si se taie fasii. Restul legumelor se piseaza la mixer sau se trec prin sita ceea ce presupune putina munca. Piureul obtinut se pune inapoi in zeama, impreuna cu fasiile de ardei.

Carnea se rupe de pe oase in fasii si urmeaza aceeasi cale. Dam inapoi pe foc si cand da primul clocot turnan compozitia de galbenus cu smantana. Adaugam sare si vreo sase linguri de otet.


In plus, infuzam in ciorba vreo sase catei de usturoi, dati pe razatoarea mica. Ne folosim de o strecuratoare. Cateva minute e suficient, dupa care oprim focul.

Cand se raceste completam cu mult patrunjel verde tocat. La fel si la servit, cu paine alba si ardei iuti.

Have fun and cook more!

No comments:

Post a Comment