Wednesday, November 9, 2011

Intr-o seara de noiembrie...

Lapte am, dar nu pot sa-l beau gol. Asa ca nu mai stam la povesti si facem niste melci cu nuca si scortisoara deliciosi din cale-afara.

Ca sa fim eficienti, organizam lucrurile in e etape: aluatul, umplutura si siropul.

Aluatul se poate face frumos la masina de paine. In felul asta scapam de jumatate din treaba, vedem un film si bem ceva intre timp. Aruncam asa, pe rand: 140 ml de lapte caldut, 90 de grame de unt topit (sa fie din ala gras, da?), 100 g de zahar, 1 plic de zahar vanilat, 2 oua, putina sare si la final 450 g faina amestecata cu un plic de drojdie uscata (7g). Setezi masina pentru aluat si iti iei o ora jumate de pauza...




Umplutura e si mai simpla: 150 g de nuca tocata marunt sau data prin masina de nuca, 100 g de unt topit, 120 g zahar brun, 2 linguri de scortisoara si cui ii place un praf de nucsoara. Se amesteca bine cu lingura.




Din aluat se intinde o foaie dreptunghiulara cam de 30 de cm latine si groasa de vreo 3 mm.

Umplutura se intinde uniform, apoi se ruleaza sul. Cu ata se taie rondele groase cam de doua degete si se insira in tava tapetata cu hartie.

Ca sa nu uit: se da drumul la cuptor pe mediu, sa fie cald din vreme.

Tava cu melci se acopera si se mai lasa 5 minute la odihnit. De-abia dupa aia se baga la cuptor.

Intre timp, pregatim un sfert de lapte (cam o cana) firbinte, cu vreo 5-6 linguri de miere si 2 plicuri de zahar vanilat. Uneori mai scap si cateva picaturi de esenta de vanilie. Numai uneori.

Pe melcii fierbinti, prospat scosi din cuptor, turnam laptele dulce si aromat. Folosim lingura sau o pensula.

Sincer, mai trece 1 minut pana sa imi umplu farfuria si sa ma retrag in coltul meu de canapea...

No comments:

Post a Comment