Uite ca a venit vremea sa mai stau pe acasa. Macar atata cat sa mai fac ceva si prin bucatarie. De mancare, adica. Nimic complicat, doar legume, ca sa intram in ritmul verii.
Pentru ghiveci am ales 3 cepe, 4 rosii, 2 ardei, 2 dovlecei si as fi pus si 2 vinete daca ar fi avut la magazin. Ceapa se toaca si se pune pe foc mic in vreo 5 linguri de ulei la inmuiat. Sarea si piperul dupa gustul fiecaruia. Cand ceapa da semne ca cedeaza, adaugam ardeii taiati bucatele si vreo 3 catei de usturoi tocati. Acoperim si mai lasam vreo 10 minute. Punem si ierburi de provance (in traducerea mea sunt toate ierburile de le mai gasesc prin dulapul cu mirodenii... ia sa-mi amintesc... oregano, maghiran, busuioc, cimbru (putin) si patrunjel.
Orezul se fierbe separat intr-o cratita cu capac. Mai repet odata procesul: o cana jumate de apa la o cana de orez. Apa se da in clocot, se pune sare, se arunca orezul si cand a inceput sa fiarba se da focul pe minim si se acopera. 20 de minute nu se misca capacul! Nici macar daca se scurg picaturi pe aragaz. Fix dupa 20 de minute se stinge focul si orezul e gata.
Intre timp curatam dovleceii, ii taiem felii pe care le insiram pe un servet, stropim cu sare si acoperim cu alt servet de hartie sa absorba zeama. La fel as fi facut si cu vinetele, dar nu le-as fi curatat de coaja. Daca vanata e prea mare, taiem feliile in doua sau in sfert.
In cratita cu legume e timpul sa aruncam dovleceii. Rosiile le punem in apa fiarta pentru 10 secunde, se scurgem, le curatam de coaja si le taiem cubulete. Dupa 5 minute le punem peste restul de legume si mai lasam la fiert vreo 15 minute. Apoi oprim focul si ne pregatim de masa.
No comments:
Post a Comment