Sunday, February 20, 2011
Cat de versatil e porcul...
Iti trec prin cap doua cuvinte: mancare si porc. Mai departe, imediat ideea se dezvolta in cateva directii: ceafa la gratar, muschiulet in bere, tochitura, carnaciori, jumari, coaste cu portocale, piept impanat. Dar niciodata n-am auzit ca porcul sa duca cu gandul la ciorba. Desi cu totii am auzit de ciorba de porc, am vazut-o prin meniuri la bodegile retrase pe langa drumurile de tranzit sau ne-o amintim de la casa bunicii. Unii am si mancat. Dar sa recunoastem: la capitolul ciorba, vita si puiul au invins porcul. Sunt sigur ca asta e o chestie neinsemnata, nu se supara godacul cat timp el e vedeta celor mai gustoase gratare.
Sa incepem cu o ceapa, doi morcovi, o gulie, o radacina de patrunjel si jumatate de telina mica, date pe razatoare si puse in oala mare cu putin ulei la calit. Sare si piper, clar.
Cand s-au inmuiat legumele, punem deasupra niste coaste de porc sau oase (la oase trebuie sa fiarba mai mult) si acoperim cu 4 litri de apa. Mai adaugam jumatate de ardel verde maruntit si doua rosii mari. Tot bucatele. Lasam la fiert pe foc mic pana ce coastele se pot curata usor de carne. Cam 45 de minute, chiar 1 ora. Pentru gusturile mai elevate, se poate drege cu tarhon sau foi de dafin spre final.
Cat timp fierbe ciorba, sa pregatim perisoarele. Plecam de la o frumoasa bucata de carne de porc de 700 de grame, cu cat mai putina grasime, pe care o trecem de doua ori prin masina de tocat. Vrem sa obtinem cea mai fina carne tocata. Tot prin masina de tocat, peste carne, trecem si o ceapa mica. Apoi imprastiem o lingura de faina (care va lega perisoarele mai bine), doua oua, o mana de patrunjel tocat marunt si cam 100 si ceva de grame de orez. Eu prefer orezul cu bob lung si pun un plic intreg.
Amestecam bine de tot pana apare ca o pasta omogena. Cu mana umeda, formam perisoarele, de marimea unei nuci.
Le adaugam in ciorba, una cate una, imprastiate prin toata oala. Cam in 10 minute de fiert la foc mic, perisoarele sunt gata si se vor ridica la suprafata. Oprim ciorba, o acoperim si o lasam sa se racoreasca. Apoi putem acri cu bors fiert sau lamaie. Zeama de la o lamaie face cat o jumatate de litru de bors acru. O jumatate de lime in plus da un gust aparte, dar nu e pentru traditionalisti.
Se serveste neaparat cu smantana si patrunjel proaspat deasupra.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment