Wednesday, April 6, 2011

Doua oua mari... se leganau....

Well, asta e o denumire vaga rau de tot. Adica oua umplute... cu ce? Mama le umplea cu pateu de ficat frecat cu unt. Bunica punea untura, bucatele de carnati si codite de ceapa si usturoi verde. Am mai vazut umplura de branza cu paprica si marar, intr-o ciudata combinatie ungureasco-ardeleneasca.

De fapt, ideea de baza e ca ouale se pot umple cu orice. Orice iti trece prin cap. La mine a fost ceva mai simplu ca am folosit tot ce am mai gasit prin frigider.

Dar s-o luam cu inceputul: 4-5 oua se pun intr-o cratita cu apa rece si se dau la fiert. Pe foc mic, uitam de ele. Vreun sfert de ora cel putin ne cautam alta treaba. Cand ne intoarcem ouale vor sari bucuroase in sus. Luam cratita de pe foc, o lasam sa se racoreasca 5 minute, apoi putem turna apa rece.

Intre timp pregatim umplutura intrun castronas:
- o conserva de ton in apa (nu in ulei),
- 50 de grame de unt topit (eu am pus untul intr-un vas mai mic peste cratita in care au fiert ouale si acum stau la racorit),
- vreo 2 linguri de pasta de ardei iute (voi puteti folosi o jumatate de lingurita),
- paprika iute (voi puteti renunta),
- un castravete murat (in saramura, nu in otet) taiat in bucatele cat mai mici,
- galbenusurile de la oua (oua pe care intre timp le-am curatat de coaja si le-am taiat in doua),
- coditele de la 4 cepe verzi, taiate marunt de tot.
- extra, iar pentru voi in nici un caz nu recomand, o lingurita de fulgi uscati si macinati de ardei iuti.

Gata, combinam ouale cu umplutura, asezam pe farfurie si invitam lumea la masa.

Saturday, April 2, 2011

Papanasi moldovenesti

Uite ca ma grabesc si am omis sa fac poza finala.... Eh, asta e, trebuie sa ma credeti pe cuvant ca acest desert e atat de usor de facut si atat de gustos incat riscati sa primiti favoruri sexuale numai sa mai faceti asa ceva. Trebuie tratat cu grija si mai ales sa va prefaceti ca nu e mare lucru pentru a distrage atentia de la minunea pe care tocmai ati facut-o.

Papanasul moldovenesc se deosebeste de impanatul papanas de Bucuresti. E mai mic, mai turtit, ca o chiftea. Nici asa crescut nu e. Dar in schimb, are un gust pe care papanasul sudic numai daca-l dai cu parfum il atinge.

Sa ne grabim dara: jumatate de kilogram de branza de vaci se amesteca cu 100 de grame de zahar si coaja rasa de la o lamaie.

Separat, o lingurita de bicarbonat se stinge in doua trei lingurite de zeama de lamaie apoi se pune peste branza. Se mai pun si doua galbenusuri cu albusurile batute spuma. Toate se amesteca usor, cu lingura, de jos in sus, sa pastram aluatul cat mai pufos. La final punem 150 de grame de faina si o incorporam.

Apoi facem bulgari din aluat, nu prea mari, caci mai cresc in tigaie. Folosim la greu faina, pe maini, pe blat intrucat aluatul e foarte lipicios.

Se aplatizeaza bilele si se face o mica gaura in mijloc. De fapt, forma lor traditionala e de chiftea, dar mie imi plac cu cat mai multa coaja (de asta le fac colacei).

Se prajesc cam cinci minute, la foc mediu sa aiba timp sa se patrunda, pe ambele parti (cinci minute in total).

Cat sunt firbinti se impopotoneaza cu smantana frecata cu zahar si un mot de dulceata.

Gata. Am plecat.

Bors de primavara

A venit. Primavara. Si atata am tot asteptat-o, ca merita s-o si sarbatorim. Nu cu gratar pe marginea drumului ca toti taranii din Arges, ci cu un bors acru de loboda. E cel mai simplu si cel mai bun bors acru. Te racoreste mai ceva ca o limonada inghetata de menta dupa un bj pasional.

Loboda se ia din piata. Vreo 10 manunchiuri. Si daca tot sunteti acolo, luati si o legatura de ceapa verde. Loboda se spala bine in mai multe ape si eventual se inlatura coditele mai groase.

Mai trebuie o ceapa uscata si optional o jumatate de morcov si un cartof. Si evident, jumatate de sticla de bors acru. Eu am pus toata sticla, asa de mult tanjeam dupa acru.

Mai intai taiem marunt ceapa si o punem la inmuiat in ulei. Adaugam si ceapa verde, ii da un oarecare gust mai interesant, mai fresh.

In vreo patru sau cinci minute, pe foc mic, cu capac, ceapa e moale. Optional, adaugam acum jumatatea de morcov dat pe razatoare. Eu il pun pentru dulceata, dar nu e necesar. Mai lasam doua minute, apoi punem loboda si acoperim. Mai amestecam din cand in cand, pana ce vedem ca s-a inmuiat bine de tot.

Separat, avem vreo 3 litri de apa la fiert, pe care o turnam peste loboda si lasam focul mic cand incepe sa fiarba. Adaugam si cartoful taiat cubulete mici, plus o lingurita de sare.

Zece minute si e gata. Acum turnam jumatate de litru de bors acru fiert separat. La final, chiar inainte de a stinge focul, turnam repede un ou batut sa se faca zdrente. Iar dupa ce s-a mai racit putin, vreo doua smocuri de leustean taiat marunt. Nu va zgarciti cu leustenul, nu puteti da gres.

Ca orice bors rosu, se mananca ori fierbinte, ori rece. La fel de bun. Smantana e optionala, dupa gustul fiecaruia.

Pofta buna.