A venit. Primavara. Si atata am tot asteptat-o, ca merita s-o si sarbatorim. Nu cu gratar pe marginea drumului ca toti taranii din Arges, ci cu un bors acru de loboda. E cel mai simplu si cel mai bun bors acru. Te racoreste mai ceva ca o limonada inghetata de menta dupa un bj pasional.
Loboda se ia din piata. Vreo 10 manunchiuri. Si daca tot sunteti acolo, luati si o legatura de ceapa verde. Loboda se spala bine in mai multe ape si eventual se inlatura coditele mai groase.
Mai trebuie o ceapa uscata si optional o jumatate de morcov si un cartof. Si evident, jumatate de sticla de bors acru. Eu am pus toata sticla, asa de mult tanjeam dupa acru.
Mai intai taiem marunt ceapa si o punem la inmuiat in ulei. Adaugam si ceapa verde, ii da un oarecare gust mai interesant, mai fresh.
In vreo patru sau cinci minute, pe foc mic, cu capac, ceapa e moale. Optional, adaugam acum jumatatea de morcov dat pe razatoare. Eu il pun pentru dulceata, dar nu e necesar. Mai lasam doua minute, apoi punem loboda si acoperim. Mai amestecam din cand in cand, pana ce vedem ca s-a inmuiat bine de tot.
Separat, avem vreo 3 litri de apa la fiert, pe care o turnam peste loboda si lasam focul mic cand incepe sa fiarba. Adaugam si cartoful taiat cubulete mici, plus o lingurita de sare.
Zece minute si e gata. Acum turnam jumatate de litru de bors acru fiert separat. La final, chiar inainte de a stinge focul, turnam repede un ou batut sa se faca zdrente. Iar dupa ce s-a mai racit putin, vreo doua smocuri de leustean taiat marunt. Nu va zgarciti cu leustenul, nu puteti da gres.
Ca orice bors rosu, se mananca ori fierbinte, ori rece. La fel de bun. Smantana e optionala, dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna.
No comments:
Post a Comment