Tuesday, January 1, 2013

Conotatii

Ma intreb de ce vita are conotatii atat de diferite dupa cum o folosim in exprimare? Pe de o parte, culinar vorbind, vita va ramane pentru totdeauna in topul carnurilor de baza pentru cele mai savuroase si bogate mese. Ciorbe acre, piftele, snitele, fripturi, placinte... posibilitatile sunt nelimitate. Dar de ce oare vita are conotatii negative atunci cand reprezinta baza de comparatie pentru o persoana anume? Ca-i un animal de turma? la fel si caprioara... dar n-aud pe nimeni jignind cu 'esti o caprioara'. Ca pare proasta? Nu e, doar i se rupe. O soparla e sigur mai 'proasta' dar nu-ti zice nimeni 'esti o soparla'. What?! Ce vrei sa zici?...

Si in plus ii place iarba. QED.

Sa revenim. Azi invatam sa acomodam vita romaneasca la aromele asiatice. Vom reusi.

Mai intai, sa ne pregatim ingredientele:
- 300 de grame steak, taiat cuburi;
- 4 linguri de ulei vegetal (recomand de alune);
- 2 linguri de fasole neagra fermentata, spalata si uscata;
- 2 catei de usturoi tocati marunt;
- 1 lingura de sos de soia;
- 1 lingura de otet de vin de orez (eu am folosit otet de mac salbatic);
- 1.5 lingurite de zahar;
- 1.5 lingurite de faina;
- 5 linguri de supa de pui sau apa;
- 1 ceapa mica, alba, feliata pe lung;
- 2 cm ginger dat pe razatoare.

Fasolea o strivim cu o lingura si o amestecam bine cu ginger si usturoi. Peste zahar adaugam otetul, soia si faina si amestecam pana dispar cocoloasele.


Intr-un wok sau tigaie se prajeste carnea. Daca nu ne putem bucura de flacara puternica (probabil ca nu), adauga carnea in ulei in etape, astfel incat sa nu-i scadem temperatura.

Cand toata carnea e prajita, adaugam fasolea cu ginger si usturoi si amestecam bine pana vedem toata carnea acoperita.

Adaugam ceapa si mai amestecam jumatate de minut.


Acum punem sosul de soia si supa de pui, omogenizam putin si lasam pe foc mic pana se ingroasa. Dam deoparte si servim fierbinte peste un pat de orez.
















No comments:

Post a Comment