Sunday, February 6, 2011

Hey bella, da soli?

Asta-i tot ce stiu in italiana. Nici macar nu-s convins ca e corect, m-a invatat un gigolo pe la patru dimineata intr-un pub. Dar asta e mai putin important, inca n-am ajuns in Italia sa testez expresia intr-un muzeu. Iar cum ma stiu, ma indoiesc ca ma voi afla prin vecinatatea vreunui muzeu.

Dar ce stiu e ca oamenii astia, oricat de galagiosi si enervanti ar fi, stiu sa gateasca. Iar azi voi incerca sa reproduc o lasagna asa cum mi-a scris o doamna adevarata dupa mai multe rugaminti.

Trei lucruri avem de facut pana sa obtinem o lasagna: sosul de carne, sosul bechamel si la final lasagna.

Sosul de carne.

I se mai zice ragu (ragu alla bolognese). Nu e complicat, dar dureaza peste doua ore. Majoritatea il scurteaza la maxim o ora, dar sincer, asta va dauna grav gustului. E pacat, lasagna nu facem chiar in fiecare zi, iar cand facem, merita sa fie o sarbatoare.





Intr-o oala punem doua linguri de ulei de masline si cam tot atata unt. Vom inmuia pe foc mic o ceapa, un morcov si vreo trei patru cozi de telina, toate taiate cubulete mici. Cam 10 minute. Apoi adaugam 600 de grame de carne de vita tocata. Ma repet si-mi place sa ma repet: nu cumparati carne gata tocata. Alegeti o bucata frumoasa si rugati sa v-o toace sau o tocati acasa. Punem si cateva felii de piept de porc uscat, taiat bucatele (pancetta). Pentru gust, dar atentie sa nu fie afumat. Mai invartim din cand in cand pana se evapora sosul de la carne.

Condimentam neaparat, si nu glumesc de data asta, cu piper negru macinat, cam o lingura, scortisoara si nucsoara, cam cate un varf de cutit. Apoi stingem cu 50 ml de vin alb sec si lasam sa se evapore.

Adaugam doua cani de supa de vita sau pui (eu le fac cu 2 cubulete, deh) si o cana de suc de rosii de la mama. Daca s-a terminat, merg si 2 lunguri de bulion dizolvate intr-o cana de apa. Amestecam si lasam la foc mic cam o ora. Din cand in cand mai amestecam sa nu ne trezim ca se prinde de fund. Acuma sa nu va mirati ca folosim doar atat de putin de la rosii. E bolognese. Mai exista si alte varinte, cu mult mai multe rosii, dar nu e cazul in speta.

Dupa vreo ora, turnam o cana de lapte si punem o lingurita de sare. Proteina din lapte va fragezi carnea de vita si anihileaza acidul de la sosul de rosii. Nu ignorati, mai ales daca folositi exclusiv carne de vita. Nah ca m-ati prins... merge si amestec de vita si porc, dar daca e sa ma credeti pe cuvant, uitati de porc. Mai lasam la fiert inca vreo ora jumate, amestecand din 15 in 15 minute. Sa nu se prinda. De fund.

Sosul ragu se poate pastra in congelator si merge minunat la spaghetti bolognese. Dar azi merge la lasagna in intregime.

Sosul bechamel

In primul rand, nu va apucati de sos decat dupa ce au fiert foile de lasagna.

Intr-o craticioara topim 100 de grame de unt. Turnam doua linguri cu varf de faina si amestecam incontinu cu telul. Vom obtine o pasta pe care continuam s-o prajim cam un minut, amestecand in continuare. toata chestia la bechamel e sa nu lasam telul sa stea degeaba. Apoi turnam cate putin lapte fierbinte, amestecand incontinu. Cam 500 de mililitri de lapte incap.



La final crema va fi alba, catifelata. O condimentam cu sare, piper si nucsoara. Nucsoara trebuie neaparat daca vom folosi sosul pentru lasagna.










Lasagna

In functie de marimea vasului sau tavii in care pregatim lasagna vom numara atatea foi cat sa iasa patru straturi. Le fierbem in apa cu sare, dupa cum scrie pe cutie. Le scoatem pe un servet la uscat si revenim la sosul bechamel.

Tava o ungem pe fund cu bechamel, punem un rand de foi de lasagna, avand grija sa suprapunem marginile. Apoi nivelam niste sos ragu, turnam bechamel si presaram parmezan. Repetam operatia de doua ori. Peste ultimul strat de foi turnam doar bechamel si parmezan. (Eu care nu ma pot abtine, mai pun peste sosul de carne si mozarella data pe razatoare).

Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor putin peste jumatate de ora la 200 de grade. Spre final, inlaturam folia de aluminiu si mai lasam cinci minute sa se rumeneasca. Eventual, putem opri cuptorul si aprindem grilul. Cateva minute sunt suficiente.

Scoateti si lasati-o in pace 15 minute. E greu, dar credeti-ma. Ati rezistat 3 ore, ce mai conteaza 15 minute?



E superb ca va fi excelenta si reincalzita la microunde...deci pachetele, pachetele... :)

No comments:

Post a Comment