Thursday, January 6, 2011

Da-i Cezarului salata

Salata asta este un rasfat pentru gusturile amortite de atatea sarmale si toba. Si pentru ca ingredientul principal e salata verde, sunt sigur ca o sa vi se para cea mai minunata idee pentru seara si chiar pentru pranzul de a doua zi, ca sa mai echilibrati balanta 'vina - pofte'.

Eu am invatat pentru prima oara reteta de salata Cesar a lui Jemie Oliver, care doar seamana cu cea originala. In timp, am adaptat-o la gusturile mele, iar acum pot sa ma laud cu cea mai buna salata ever.

Macar din respect pentru mexicanul Cesar merita sa stim ce a avut el la indemana cand a creat aceasta reteta:
- salata verde
- ulei de masline presat la rece
- usturoi proaspat presat pus in ulei
- sare
- piper negru proaspat macinat
- otet din vin
- suc proaspat de lamaie sau lime
- sos Worcester
- galbenus crud de ou
- Parmezan
- crutoane proaspete

Veti intalni o multime de variante ale salatei lui Cesar, cu piept de pui la gratar, snitele ramase de duminica taiate felii, sunca (iach!!) sau alte carnuri presate.... dar bineinteles ca numai a mea e cea adevarata. Si daca n-o fi adevarata, macar e cea mai simpla si mai gustoasa.

Pe langa ingredientele de mai sus voi folosi vreo 4 fileuri de ansoa pentru dressing, iar crutoanele le voi face odata cu niste ciocanele de pui, astfel ca salata va capata si niste carne spre bucuria celor flamanzi. Thanks to Jamie!

Mai intai va opriti la minimarket pentru Worcester si ansoa. Nu-i asa ca va lipsesc din bucatarie? Si daca tot sunteti la raionul de sosuri si mirodenii, for God's sake luati si niste cimbru, salvie, rozmarin, oregano, soia, pepermin, tabasco. Astea toate nu se strica luni de zile si fiind la indemana in bucatarie veti indrazni, usor-usor,  sa va cultivati gusturile pentru arome combinate. Ce grozav cand descoperiti o aroma noua care place si celorlalti!


Asa ca luam 6 ciocanele de pui, le saram bine si le condimentam cu piper boia si ulei de masline. In aceeasi cratita adaugam vreo 3 felii groase de paine taiate bucati si stropite bine cu ulei si le dam la cuptor pana se face puiul bine de tot.

Crutoanele facute astfel vor capata un gust aparte, dar merg si cele facute in tava doar cu ulei.
Apoi ne putem apuca de dressing. Trei catei de usturoi, striviti bine se amesteca cu 100 ml de ulei de masline presat la rece. Se lasa sa se patrunda vreo 15 - 30 de minute. Intr-un bol de piseaza 3 fileuri de ansoa, se adauga usturoiul din ulei si se omogenizeaza bine. Urmeaza un galbenus de ou crud si 2 linguri de Worcester. Apoi zeama de la o lamaie si jumatate de lime (puteti renunta la lime daca nu sunteti fun acru). Se freaca bine pana se ingroasa. Incet, cu picatura, se adauga uleiul in care a stat usturoiul, apoi 50 de grame de parmezan trecut prin razatoarea mica. Se gusta de sare si piper negru. Apoi se adauga sarea si piperul negru.

Sosul e gata, puiul si crutoanele se fac in cuptor, asa ca ne relaxam. Ca am muncit azi.




:)







Salata se rupe bucati, se amesteca usor cu dresingul, se adauga bucatele de pui, crutoane si parmezan fasii.

Asta e tot. Pofta buna.

No comments:

Post a Comment