Ia te uita, deja a venit seara si unii inca n-au mancat azi. Greu trebuie sa fie. Ajungi acasa, deschizi frigiderul, iei o banana si esti mandru ca te gandesti la silueta. Bun. Dar eu ma gandesc la o pizza gustoasa, asa cum numai in vis iti apare, cu aromele imbinate glorios intr-o senzatie similara orgasmului, ce te face sa inchizi ochii cand musti pentru prima data.
Si la fel cu a face dragoste, elementele de baza trebuie sa fie de calitate, apoi lasam fantezia sa ne aduca placere. Adica alegem un vin bun, o gustare usoara, aprindem niste lumanari parfumate apoi....aaa.... A!... vorbeam de pizza. Elementele de baza la pizza sunt aluatul si sosul de rosii. Daca de astea avem grija sa fie perfecte, in rest putem lasa fantezia, cum ziceam, sa ne conduca mana prin frigider. Va garantez ca va iesi perfect de fiecare data, noua, intotdeauna surprinzatoare, gata sa-ti faca seara perfecta. Pizza, da?!
Aluatul
Pe blatul curat facem o gramada de faina, cam 500g peste care turnam o lingura rasa de sare si o amestecam putin cu faina. Apoi ii dam din nou forma de gramada cu o gaura in mijloc. Cautati o faina bogata in gluten, daca se poate si italieneasca, care e macinata super fin.
Separat intr-un bol amestecam un plic de drojdie uscata cu o lingura de zahar, 4 linguri de ulei extravirgin si 325 ml de apa calduta si lasam cateva minute. Apa calduta nu insemna nici fierbinte, ca omoara drojdia, nici rece ca o inhiba. Calduta. Cum sunt copsele unei ... da' mai bine stiti voi ce insemna calduta.
Dupa cateva minute in care drojdia a inceput sa-si faca treaba, adaugam totul peste faina. Cu o furculita incepem sa amestecam cate putina faina, apoi din ce in ce mai multa pana cand furculita nu mai e de ajutor.
Preluam aluatul cu mainile pline de faina si framantam pana obtinem un aluat moale, elastic.
Il punem intr-un vas manjit cu faina, stropim aluatul iar cu faina (ca sa nu se usuce), acoperim cu o carpa si-l dam la crescut intr-un loc caldut pentru vreo ora. Aluatul ar trebui sa-si dubleze volumul in timpul asta.
Dupa ce-a trecut ora, il aruncam din castronul in care a crescut pe o suprafata cu faina si-l framantam de cateva ori sa scoatem aerul din el. Din cantitatea asta ies cam 2 pizza, deci e indicat sa-l rupem in doua. Jumatate il invelim in celofan si-l dam la frigider. Rezista cateva zile fara probleme. Cealalta jumatate o intindem in tava de pizza unsa cu putin ulei de masline si il manjim cu sosul de rosii.
Sosul de rosii
Asta nu e check-up. Sa nu aud comentarii. Sosul se face intr-o cratita, pe foc. Incepem cu o cantitate serioasa de ulei de masline in care inmuiem 4 catei de usturoi taiati feliute subtiri. Ati vazut in filme cum taie italienii usturoiul cu lama? Cam asa ceva... Cand incepe sa prinda culoare, adaugam busuioc. Preferabil proaspat. O mana de frunze. Merge si ala uscat, dar macar vara incercati cu busuioc proaspat. In acelasi timp desfacem si vreo 3 conserve de rosii intregi. Nu bulion, nu suc de rosii, nu altceva. Conserve de rosii intregi, se gasesc in supermarket, din Italia. Cu lingura de lemn ne chinuim sa maruntim pe cat posibil rosiile. Acum punem sare si piper.
Cand da in clocot, luam de pe foc si strecuram. Ne folosim de lingura sa impingem toate resturile prin strecuratoare. Aruncam usturoiul si busuiocul, dar tot ce tine de rosii adunam inapoi in cratita. Punem din nou pe foc si dam incetul cand clocoteste. In vreo 10 minute aromele s-au combinat, iar sosul il consideram gata cand ajunge la consistenta perfecta de a fi intins pe pizza.
Se stocheaza in borcan si poate sta linistit la frigider pentru vreo 2 saptamani.
Pizza
Peste aluatul manjit cu sos de rosii punem ce ne trece prin cap. Fiecare cu placerile lui. Eu am inceput cu oregano, niste ciupercute, ardei, telemea si ciorizo. Prin locurile libere, bucatele de mozzarella. Iar peste toate o ploaie de ulei extravirgin.
Imi place la cuptorul cu gaz ca pot sa-l infirbant tare de tot inainte sa-l las sa-si faca menirea. Pizza nu sta in cuptor mai mult de 10 minute. Maxim. Cum arate nitel coapta pe margini, e momentul s-o incepem!
Well, have a great night yo'll.
No comments:
Post a Comment