Friday, March 18, 2011

Cine se mananca bine-n seara asta, ioi oi?


Gulyasleves. Supa gulas, deci. M-am saturat sa cutreier Ardealul pentru un gulyas bun, fara influente romanesti. Pur, care sa-ti lase printre dinti gustul de paprika si maghiran. Romanii l-au facut gulas, i-au mai scos din zeama, au cam nenorocit condimentele si a rezultat o tocanita care are cu totul alt gust de la bodega la bodega.

Asa ca m-am hotarat sa mi-l fac singur. Si sa-l duc la perfectiune, dupa care ma apuc de bobgulyas.


Am inceput prin a alege o bucata frumoasa de pulpa, din care folosesc cam jumatate de kilogram, poate 600 de grame. Se taie frumos, cubulete.

Da' mai intai doua cepe se pun la calit intr-o tigaie adanca. In 5 minute ceapa se inmoaie, dam focul tare si punem carnea. Din cand in cand mai amestecam sa se prajeasca pe toate partile. Vreo 15 minute o tinem asa.

Tragem tigaia de pe foc si mutam carnea intr-o oala. Apoi turnam: boia dulce din cel mai pretuit soi (vreo 20 de grame), o lingurita de cimbru uscat, doua sau trei de maghiran, una de piper negru si una de chimen (preferabil macinat). Amestecam bine de tot. Adaugam si doi morcovi si o radacina de patrunjel taiate in bucati. Iar peste toate turnam 5 cani de apa si dam la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, dam focul la minim, acoperim si lasam asa vreo ora si jumate, poate chiar doua, depinde de carne.

Dupa vreo jumatate de ora de cand a inceput sa fiarba, punem si 3 lingurite de sare.














Cand e fiarta carnea, adaugam doi cartofi mari, taiati cuburi si un amestec pregatit dinainte din doua trei rosii din conserva, un ardel rosu copt (sau o lingura de pasta de ardei dulce) si o lingurita zdravana de chilli. Imi pare rau ca n-am pus doua. Amestecul se face la blender sau cu furculita. E chiar mai bine cu furculita, ca raman bucatele si nu se face pasta.






Au mai ramas de facut galuscutele. Punem la fiert o oala de apa cu o lingurita de sare.

Intr-un castron batem un ou cu putina sare, adaugam cam 100 de grame de faina si o lingura de ulei. (Faina mai intai, uleiul la urma). Trebuie sa obtinem un aluat moale si elastic.

Cand apa fierbe, turnam aluatul pe o razatoare ca sa-l lasam sa cada prin gaurile mai mari.

In cateva secunde, galuscutele se vor ridica la suprafata. Le mai lasam la fiert cateva clocote, apoi le strecuram si le punem in gulyas.

De acuma, mai lasam la fiert vreo 15 minute.

Se mananca cu lingura, in caz ca va vine alta idee, cu paine proaspata si castraveti murati.

No comments:

Post a Comment