Repede, repede, ca ma grabesc... N-am baut o bere tot weekend-ul.
Oala mare, apa rece, vreo trei litri. O gaina intra-n oala. Merg si bucati, dar sfatul meu e sa cautati puii aia galbeni, naturali, nu aia albi, ingrasati in doua saptamani. Mai ales cand aveti de hranit si copii.
Pe langa gaina incap si doi morcovi mari, o telina, doua radacini de patrunjel si o ceapa. Morcovii intregi, telina in doua, radacinile si ceapa intregi. Pe cel mai mic foc o lasam la fiert. CEL MAI MIC - daca vreti o supa limpede. Din cand in cand spumam cu lingura gaurita, iar cand nu mai face spuma, stergem marginea uscata a oalei cu servetele umed, acoperim si lasam la fiert vreo ora jumate, chiar doua.
Dupa ce a fiert, scoatem cu paleta puiul si legumele, iar zeama o strecuram in alta oala.
Morcovul, telina si patrunjelul le taiem bucati mari si le adaugam in zeama. Punem sare dupa gust si dam pe foc.
Pe un alt foc punem la fiert apa curata intr-o oala. Cand e aproape de a clocoti, facem galustele: doua oua cu o lingura de ulei le batem bine intr-un castron, apoi adaugam gris cam vreo 4 linguri, in ploaie, amestecand bine dupa fiecare lingura, pana iese asa, de constistenta unei mamaligi moi, moi, moi :)
Cu o lingura formam galustile si le punem in apa fierbinte, dar care nu clocoteste. Cel mai simplu e asa: lingura se infierbanta in apa, se ia din compozitie si se inmoaie in apa fierbinte pana se desprinde galusca. In cinci minute maxim vor fi fierte si le transferam in supa pe care o mai lasam 10 minute sa fiarba incet.
Cand deveniti experti in a face galusti, nici nu e nevoie sa le fierbem separat, se pot pune direct in supa. Dar deocamdata, ca sa nu le imprastiem, le formam separat. Daca prima galusca se rupe sau se imprastie, mai adaugati o lingura de gris in compozitie.
Se serveste neaparat cu patrunjel proaspat tocat. Unii mai norocosi, care tocmai au plecat de la mine, vor jura ca asa ceva rar au mai mancat!
Nu am uitat de pui. Doar ca il voi folosi pe felii de lamaie la cuptor. Iar daca am fost intelepti sa punem mai multa apa cand l-am fiert, insemna ca mai raman si vreo 2-3 borcane de zeama pentru un pilaf... Dar asta mai pe marti, asa...
No comments:
Post a Comment