Mucenicii se fac pe 9 martie, pentru a 'celebra' moartea a 40 de soldati cretini crestini aruncati in apa inghetata, torturati si arsi pe rug pentru ca refuzau sa renunte la credinta lor. Restul cretinilor crestinilor care au avut noroc sa nu se lege nimeni de ei au decis ca trebuie sa celebreze martiriul cu niste aluat impletit, in forma de 8, sugerand faza in care soldatii s-au imbratisat cu totii in apa inghetata si-au cantat imnuri.
Tot in ziua de mucenici, crestinul e dator sa bea 40 de pahare de vin. Hmmm, cred ca asta n-are legatura cu crestinismul si doar la romani se intalneste.
Fara vin, mucenicii facuti cum trebuie sunt un deliciu, mai ales proaspeti si fierbinti. Si nu e nici complicat.
Mai intai punem la fiert doua cani de apa, topim inca una de zahar si mai adaugam un zahar vanilat si o esenta de rom. Dam deoparte la racit si adaugam coaja rasa de la o lamaie. Asta e siropul in care vom inmuia mucenicii.
Intr-un alt castronel batem un galbenus de ou cu 50 de ml de lapte. Cu asta o sa ungem mucenicii inainte de a-i baga in cuptor.
Aluatul il facem din 550 de grame de faina. O gaura in mijloc in care punem 1 plic de drojdie uscata, o lingurita rasa de sare, 150 de grame de zahar, 1 ou, 80 de grame de unt, si 250 de grame lichid (jumatate apa, jumatate lapte). Framantam cam 20 - 25 de minute pana obtinem un aluat elastic, nelipicios, pe care il dam la crescut vreo ora. Acoperit bineinteles cu o carpa curata.
Aluatul se poate face foarte bine si la masina de facut paine (pe programul aluat + dospit). Dupa ce a crescut bine, il rasturnam pe blatul stropit cu faina, si-l impartim in vreo 20 de bucati. Fiecare bucata, pe rand, o rulam in palme si pe blat pana ajunge un snur de jumate de metru pe care il impletim in doua de la jumatate, formam un cerc si inchidem capetele, apoi ii dam forma de 8 si-l asezam in tava de copt pe hartie. Ii mai lasam sa creasca inca vreo ora in forma asta.
Ii ungem cu oulsi laptele amestecat si-i dam la cuptor pe mediu pana se rumenesc usor (vreo 15 - 20 de minute). Ii scoate fierbinti si-i inmuiem in sirop cateva secunde. Nu prea mult. Apoi ii ungem pe deasupra cu miere si presaram din abundenta nuca data pe razatoare...
Mancam vreo 3 - 4 asa fierbinti cum sunt, pana ni se face rau. Restul stau bine intr-o cutie la frigider.
Mai intai punem la fiert doua cani de apa, topim inca una de zahar si mai adaugam un zahar vanilat si o esenta de rom. Dam deoparte la racit si adaugam coaja rasa de la o lamaie. Asta e siropul in care vom inmuia mucenicii.
Intr-un alt castronel batem un galbenus de ou cu 50 de ml de lapte. Cu asta o sa ungem mucenicii inainte de a-i baga in cuptor.
Aluatul il facem din 550 de grame de faina. O gaura in mijloc in care punem 1 plic de drojdie uscata, o lingurita rasa de sare, 150 de grame de zahar, 1 ou, 80 de grame de unt, si 250 de grame lichid (jumatate apa, jumatate lapte). Framantam cam 20 - 25 de minute pana obtinem un aluat elastic, nelipicios, pe care il dam la crescut vreo ora. Acoperit bineinteles cu o carpa curata.
Aluatul se poate face foarte bine si la masina de facut paine (pe programul aluat + dospit). Dupa ce a crescut bine, il rasturnam pe blatul stropit cu faina, si-l impartim in vreo 20 de bucati. Fiecare bucata, pe rand, o rulam in palme si pe blat pana ajunge un snur de jumate de metru pe care il impletim in doua de la jumatate, formam un cerc si inchidem capetele, apoi ii dam forma de 8 si-l asezam in tava de copt pe hartie. Ii mai lasam sa creasca inca vreo ora in forma asta.
Ii ungem cu oulsi laptele amestecat si-i dam la cuptor pe mediu pana se rumenesc usor (vreo 15 - 20 de minute). Ii scoate fierbinti si-i inmuiem in sirop cateva secunde. Nu prea mult. Apoi ii ungem pe deasupra cu miere si presaram din abundenta nuca data pe razatoare...
Mancam vreo 3 - 4 asa fierbinti cum sunt, pana ni se face rau. Restul stau bine intr-o cutie la frigider.
No comments:
Post a Comment