Friday, January 28, 2011

Mc'Me la mine'acasa

De trei zile ma tin sa fac niste hamburgeri. Ba n-am gasit chifle langa bloc, ba era ocupata banda de stanga si nu mai aveam rabdare asa ca mergeam inainte direct acasa, sau pur si simplu eram prea deprimat sa mai gasesc bucurie in gatit.

N-am mai preparat hamburgeri de mai bine de jumatate de an cand imi permiteam sa fac gratar... Eh, nu asta ma opreste, si oricum carnea facuta pe plita sau in tigaie mi se pare mai buna. Cel putin la hamburgeri.

N-a fost simplu, asta trebuie sa recunosc. Mai intai n-am gasit chifle. Apoi slanina. Mi-a luat trei zile sa adun ingredientele. Dar stiu ca asta nu intereseaza pe nimeni si ca povestile din jurul unei retete sunt o pierdere de vreme.... Not! Povestile vor face intotdeauna ca cea mai searbata si uscata carne coapta pe un bat in foc sa devina o cina de neuitat.

Despre carne putem vorbi zile in sir. O sa rezum cateva invataminte pe care le-am tras de-a lungul timpului. Burger-ul (ca sa nu-l mioritizez si sa-i zic chifteaua) poate fi facut din trei carnuri: vita, porc sau pui.



Eu intotdeauna combin vita si porc. Cel exclusiv de vita nu mi se pare suficient de gustos. Folosesc cantitati egale de carne de vita si carne slaba de porc. Apoi adaug cam 20% slanina curata. Slanina e importanta pentru a avea un burger suculent si gustos.

Cand folositi carne de pui, veti obtine un super sanatos si excelent burger, dar aveti grija sa nu-l lasati prea mult la copt. Puiul tinde sa devina uscat destul de repede.



Un sfat foarte important este sa va preparati singur mixtura de carne. In primul rand stiti exact ce intra, iar alegerea unor carnuri de calitate va asigura cel mai bun gust. Doar sa ne gandim ca orice macelarie isi va face carnea tocata din resturile care nu mai pot fi vandute, partile mai tari, cu tendoane si vor adauga grasime de calitate indoielnica care cu siguranta nu va fi cumparata din galantar. Ceea ce face sens, economic. Dar in detrimentul gustului, iar noi nu vrem asta.

Carnea trebuie sa stea la frigider inainte de a o toca. De fapt, toate ingredientele trebuie sa fie reci. Unii mai pretentiosi pun in frigider chiar si mecanismele masinii de tocat, dar eu sunt de parere ca n-are rost sa exageram. N-are ce sa strice, numai ca nu mi-am adus aminte.



Se toaca carnea cu slanina, o jumatate de ceapa (poate fi taiata separat foarte fin, dar e ok si prin masina de tocat) si miezul de la o felie de paine. Apoi se condimenteaza. Daca va e frica sa nu scapati prea multe chestii pe acolo, intindeti carnea pe un fund de lemn cam la grosime de doua degete apoi inchipuiti-va ca e o mare friptura care trebuie condimentata. Sare, piper, putin cimbru si boia iute. Adaugati si un ou batut usor. Dupa care, puneti mana si amestecat-o bine. Apoi mai dati-o vreo jumatate de ora la frigider inainte de face burgerii.



Cu mainele ude sau cu ulei vom modela carnea in niste burgeri mari, ca de, nu avem de ce sa facem economie. Ce mai trebuie avut grija la burgeri: cu cat au mai multa grasime, cu atat isi vor reduce dimensiunile in tigaie. Chiar si cu 25%. Asa ca nu va fie frica sa ii faceti mai mari decat arata chiflele. In plus, la foc au tendinta sa se umfle la mijloc, deci presati-i cu o lingura dinspre mijloc spre margini.




Coptul burgerilor. Intr-o tigaie imprastiati putin ulei si incalziti-l usor. Punem burgerii si dam focul cam la jumatate pana incep sa sfaraie. Dupa care micsoram focul incercand sa pastram acelasi grad de sfaraiala. Nu vrem sa-i ardem la suprafata caci vor ramane cruzi in interior. Dupa vreun minut de sfaraiala, ii putem ridica usor cu o spatula si daca ni se pare ca se ard, ii intoarcem pe cealalta parte pastrand focul mic. Ii lasam sa sfaraie usor pana apare sucul de la carne la suprafata, apoi ii intoarcem. Nu-i lasati prea mult, oricata grasime ar avea, la un moment dat se vor usca. Vrem un burger suculent, pana la mediu.


La final, aruncam cate o felie de mozarella peste burgerii din tigaie, sa se inmoaie putin.

Chiflele le taiem pe jumatate si la prajim in tigaia unde s-au facut burgerii pe interior. Mai ales partea de la baza, ca sa nu se inmoaie cand facem hamburgerii.


Urmeaza partea funny: asamblarea. Pe jumatatea de chifla punem 2-3 frunze de salata, 2-3 felii de rosii, burgerul, maioneza si checkup, castraveti taiati rondele, cateva inele de ceapa prajite, extra maioneza :) si restul de chifla.

Langa merg bine niste cartofi prajiti weggies. Din nou cu maioneza, ca doar nu mancam asa bine in fiecare zi.

No comments:

Post a Comment